Dat covid-19 geen onschuldig griepje is, staat inmiddels wel buiten kijf. De economie is wereldwijd flink geraakt door de gevolgen van het virus. Als de economie stagneert, is de woningmarkt vaak een van de branches waar dat direct zichtbaar wordt. Inman News, een Amerikaanse media-uitgever die zich specialiseert in de makelaardij, maakte onlangs een rondgang langs tien verschillende regio’s in de wereld.

Zo was de markt in Australië in grote steden als Sydney en Melbourne vergelijkbaar met die in onze Randstad. Er was zelfs een prijsstijging van zo’n 10% in de laatste 6 maanden voordat covid-19 uitbrak. Vanaf maart ging het land in lockdown en werd het voor makelaars onmogelijk om huizen te bezichtigen of te veilen. Veilen is in Australië een veel gebruikelijker methode om een huis te verkopen dan in ons land.
Dat was vooral jammer, omdat de makelaardij net weer aan het herstellen was van een kleine dip in 2018 en 2019.
Veel verkopers twijfelen om hun huis op de markt te brengen uit angst voor prijsdalingen, mede ingegeven door pessimistische vooruitzichten in de pers.

Peter Dupuch, een ERA-makelaar die op de Bahama’s zetelt, vond de lockdown eigenlijk wel gunstig voor zijn markt. “Veel van onze (zeer gefortuneerde) buitenlandse clientèle kwam bij ons in de zon hun quarantaine uitzitten. Dit zijn mensen uit Europa, Azië en de VS, die vaak een privé eiland bezitten en het besmettingsgevaar uit hun eigen land ontvluchtten. Deze mensen zijn vaak drukke zakenlieden, die er tijdens hun quarantaine achter kwamen dat ze hun onderneming ook op afstand effectief kunnen leiden. Door onze prachtige leef- en weersomstandigheden voelen zij zich hier ook letterlijk en figuurlijk een stuk beter dan middenin het crisisgebied. Het kan maar zo zijn dat deze pandemie ons méér investeerders oplevert, die op de Bahama’s een tweede (of derde) huis aanschaffen, voor het geval er weer een lockdown komt in hun eigen land. We hebben al veel bezichtigingen gepland staan met buitenlandse gefortuneerde kopers.

In het Midden-Oosten, en in Egypte in het bijzonder, werd de economie hard geraakt door de overheidsmaatregelen. ERA’s directeur in het Midden-Oosten, Gehan Awaad, legt uit dat de beste maanden juist maart, april en mei zijn. Tot overmaat van ramp is er ook nog een groot jaarlijks vastgoedevenement geannuleerd.
Overheidsgeld wordt niet besteed aan huisvesting, maar aan het verbeteren van de medische zorg en het bouwen van ziekenhuizen. Daarnaast zijn mensen momenteel niet happig op het op de markt brengen van hun huis. Het zijn financieel zware tijden voor alle professionals in de makelaardij.

De makelaardij was de eerste weken van de lockdown compleet inactief in Frankrijk.
Dat leek voor veel makelaars een financiële ramp te worden. Echter sinds half mei is de lockdown versoepeld en zijn de makelaars weer actief. Volgens ERA-makelaar Peter Laurier is de markt op dit moment zelfs “overspannen” te noemen. “Goed nieuws voor ons, want we zijn weer gewoon aan het werk en het lijkt er zelfs op dat we het nog beter gaan doen dan anders. Mensen zijn zo vastbesloten om te verhuizen dat we onze tijd veel effectiever benutten. Door de lockdown zijn mensen gaan beseffen dat ze meer uit hun leven moeten halen. Dat vertaalt zich in het kopen van een ander huis (vaak in een andere regio) of vaker op vakantie gaan met hun gezin.”

Een van de landen waar geen complete lockdown was, was Indonesië. Er was wel een wijdverbreide “social distancing”. Toch liep het aantal transacties enorm terug in april en mei, volgens Angeline Vandani, manager bij ERA Indonesië. “Verkoopprijzen in de bestaande bouw zijn in sommige plaatsen met 30% gedaald. Bij nieuwbouw zijn consumenten erg kritisch op de aanbieder. Alleen aanbieders die speciale betalingsregelingen aanbieden zijn momenteel in trek.”

De markt in Japan kwam ook met horten en stoten tot stilstand. ERA Japan meldt dat kopers wegblijven, maar het aanbod in de markt toeneemt. Bovendien komt er vanwege het massale thuiswerken ook steeds meer kantoorruimte te huur. Investeerders zien de marktdaling aan, maar wachten af tot het juiste moment. ERA-makelaar Hiroshi Shimuzu merkt op dat door covid-19 allerlei werkprocessen nu versneld gedigitaliseerd worden, wat voorheen als onmogelijk werd beschouwd. “Niet alleen kunnen we daardoor efficiënter werken, maar het is ook veiliger om zaken digitaal te kunnen doen.”

Zoals bekend, is de markt in Nederland van overspannen weer naar normale proporties teruggekeerd. Paul van den Putten, directeur van ERA in Nederland, heeft dat al diverse keren betoogd. Waar voorheen de markt op slot zat met veel te weinig aanbod en een overspannen vraag, zetten mensen hun huis nu eerst te koop voordat ze iets anders kopen. Daardoor is er eindelijk weer meer aanbod en stroomt de markt beter door. Het bekijken van video’s en online bezichtigen is immens populair geworden tijdens de lockdown en zal ook nog wel een tijd populair blijven, zelfs nu het hoogtepunt van de eerste besmettingsgolf achter ons ligt. Ook in Nederland is de vraag naar grotere huizen buiten de stadscentra toegenomen, net zoals in Frankrijk.

Nieuwbouw kon niet worden opgeleverd in Zuid-Afrika door de lockdown. Daardoor kwam een hele trein van aanverwante transacties in de knel en kwam de huizenmarkt in rap tempo tot stilstand, vertelt ERA-makelaar Dudu Mokolobate uit Pretoria Oost.
Van overheidswege konden transporten van huizen evenmin doorgaan. Daardoor ontvingen makelaars en verkopers geen geld. “Het herstel verloopt traag en er is meer vraag naar huurwoningen door de onzekere toekomst,” aldus Mokolobate. “Verder zijn er meer verkopers in betalingsproblemen geraakt door het wegvallen van inkomen. Niet zozeer omdat ze geen baan meer hebben, maar omdat hun bedrijf van overheidswege gesloten is.” Zoals veel landen is online dienstverlening een effectieve workaround gebleken. Social media hebben ervoor gezorgd dat veel makelaars en huizenzoekers elkaar toch vonden, ondanks de lockdown.

De huizenmarkt in Thailand is door covid-19 in mineur voor wat betreft transacties, aldus ERA-makelaar Nopparat Toongruangphol. ERA in Thailand verkoopt veel nieuwbouw en merkt dat comfort voor consumenten heel belangrijk is. “Nieuwbouwprojecten concurreren op extra’s als smart parking, uitgebreide veiligheidssystemen, gratis inpandige voorzieningen zoals wellness, fitness en zwembaden om meer huurders aan te trekken.”
Zoals overal te horen is, heeft ook in Thailand de online dienstverlening een grote vlucht genomen.

In het Verenigd Koninkrijk tenslotte is de huizenmarkt “bijzonder levendig” te noemen sinds de versoepeling van de veiligheidsmaatregelen. Normaliter is het voorjaar de beste tijd om een huis te verkopen. Het lijkt erop dat verkopers dat momentum nu alsnog willen creëren door massaal hun huis te koop aan te bieden in de hoop dat de zomer het huis in optimale vorm aan de huizenzoekers zal presenteren.

Sommige huizenkopers slaan nu hun slag doordat eindelijk het huis van hun dromen in verkoop komt. Net zoals in andere landen zien landelijke gebieden de vraag naar huizen toenemen. Mensen uit de stad komen steeds meer tot het besef dat thuiswerken eigenlijk prima kan. Veel werkgevers overwegen hun kantoorruimte te verkleinen, omdat de productiviteit niet lijdt onder het thuiswerken. Er is dus ook niet zo’n grote noodzaak meer om vlakbij de zaak in de stad te wonen. In Londen, van oudsher een van de duurste steden om te wonen, is beslist een trek naar het platteland zichtbaar.

Er is echter wel een risico. De steunpakketten van de regering lopen af in het najaar. Als de bedrijven dan weer op het pre-corona niveau zitten qua omzet en productie, behouden mensen hun baan. Zoniet, dan volgen er ontslagen en kan de markt ineens overstromen met woningen, waar mensen van af moeten. Dat zal prijsdalingen tot gevolg kunnen hebben.

BENIEUWD WAT JE
HUIS WAARD IS?

Whatsapp ons