Het gaat prima met de woningmarkt. De cijfers liegen niet. Na enkele jaren van een nijpend woningtekort komen er eindelijk meer woningen op de markt. De particuliere beleggers, die de natuurlijke vijand van de woonconsument leken, laten het afweten en blijven op hun geld zitten. Veel woonconsumenten komen daardoor nu eindelijk aan de beurt. Daarnaast is er nog steeds een groot tekort aan nieuwbouwwoningen. Zowel bij de NVM-makelaars, die het overgrote deel van de Nederlandse makelaardij vertegenwoordigen, als bij ERA, die een aanzienlijk deel van de NVM-makelaars in haar gelederen heeft, zijn de agenda’s overvol. Ook Peter Boelhouwer, hoogleraar in Delft en bekend van zijn woningmarktanalyses, ziet nog geen crisis aankomen op basis van de data die hem bekend zijn. Hij verwacht pas een crisis als het virus jarenlang zou kunnen blijven voortwoekeren, zo meldde hij tijdens een webinar in mei.

Follow the Money

Op EenVandaag werd 8 juni 2020 een item vertoond over de woningmarkt tijdens de coronacrisis. Daarin vertelde ERA-makelaar Erwin Ritter uit Maarssen hoe druk het bij hem was. Hij merkt nog niets van een eventuele kentering op de woningmarkt. Een journalist van Follow the Money, een onderzoeksplatform, weersprak dat en baseerde die uitspraak op krantenkoppen, verkoopcijfers op Funda en het Kadaster.

ERA-directeur Paul van den Putten reageert verbaasd. “Ik heb Follow the Money hoog zitten, vooral waar ze de grootbanken kritisch volgen, maar dit kan ik niet volgen. Het gaat niet om Funda cijfers, maar om de NVM kwartaalcijfers, die altijd gecorrigeerd zijn en waar garageboxen, kavels en nieuwbouw uit is gehaald. Het Kadaster loopt altijd enkele maanden achter met hun cijfers omdat zij het transportmoment turven en dat is vaak pas een paar maanden na de transactie. Het Kadaster heeft dus juist die kritische coronacrisis maanden nog niet volledig in kaart. Vergeleken met een jaar geleden hebben de ERA-makelaars zelfs 50% meer woningen verkocht. Hierover verscheen een artikel op era.nl. De enige verschuiving op Funda was overigens een scherpe terugval in het aantal bezoekers aan het begin van de lockdown, die overigens inmiddels weer op het oude niveau zit.”

“Weinig overeenkomsten met crisis 2008”

Journalist Dupont ziet veel overeenkomsten in de crisis van 2008 en vindt dat NVM een “goednieuwsshow” opvoert. Van den Putten: “Gek genoeg zie ik weinig overeenkomsten met de crisis van 2008. Destijds hadden veel mensen hun woning tegen topprijzen gekocht en overgefinancierd. Daardoor zouden veel verkopers bij een gedwongen verkoop met restschuld blijven zitten. Dat is nu allang niet meer zo. Er zijn veel striktere financieringsregels en de rente is veel lager. Het nieuwbouwtekort is sinds de vorige crisis alleen maar verder toegenomen. De bouwvergunningen die worden afgegeven, zijn vaak voor duurdere woningen en daar ligt niet de vraag. En destijds bleek de oorzaak van de crisis vooral te liggen in de manier waarop banken hun geld verdienden. De overheid stond er financieel slecht voor en moest de banken overeind houden. Nu ligt de oorzaak buiten onszelf en heeft de overheid “diepe zakken” om ons zoveel mogelijk aan het werk te houden. Ook Onno Hoes, voorzitter van de NVM, heeft direct na voorbarige berichtgeving van ABNAmro een verklaring uitgebracht, waarin hij zich op data baseerde en niet op onderbuikgevoelens. Sindsdien heeft die bank zich ook niet meer laten horen.”

“Juist in deze onzekere tijd, waarin onheilsprofeten en complottheorieën al snel gehoor vinden, biedt een correct gebruik van data een kompas,” stelt Van den Putten vast.

Heb je verkoopplannen en ben je benieuwd wat je woning waard is? Bereken het hier direct!

BENIEUWD WAT JE
HUIS WAARD IS?

Whatsapp ons