Prijzen woningmarkt blijven stabiel

De weken sinds de corona uitbraak zijn gevlogen en wij hebben niet stil gezeten. ‘De woningmarkt gaat door’, dat werd er gezegd en kunnen wij ook zeker niet tegenspreken. De prijs van een verkochte woning is in de periode 16 maart – 15 april vergelijkbaar met die van een maand ervoor. Mensen die echt verkoopplannen hadden, die zetten gewoon door. NVM-voorzitter Onno Hoes hekelt daarom de onheilsprofeten die stellen dat er een crisis op de woningmarkt op de loer ligt.

De krapte aan het begin van de coronacrisis, is er nog steeds. Waar we nu te maken hebben met een zeer krappe woningmarkt met een sterk dalend te koop staand aanbod en hard stijgende prijzen, was er in de financiële crisis sprake van een evenwichtige woningmarkt, waarin het te koop staande aanbod al een tijdje opliep en de prijsontwikkeling veel gematigder was. Ook kon het maandenlang stil zijn; dat is nu echt wel anders! Er is nog steeds voldoende vertrouwen in de woningmarkt.

Wat ook sterk verschilde, was de nieuwbouwproductie. Waar de afgelopen 5 jaren met veel moeite ruim 300 duizend woningen zijn opgeleverd, was in de 5 jaren voorafgaand aan de kredietcrisis sprake van een mede vanuit de overheid gestimuleerd woningbouwproductieplan. Dit leidde tot bijna 80 duizend nieuwbouwwoningen per jaar en een woningtekort van plusminus 150 duizend woningen.

‘’Er is nog steeds voldoende vertrouwen in de woningmarkt.’’

Het percentage huishoudens dat de koop heeft teruggedraaid, nam de eerste weken van de ‘social distancing’ toe van 2,5% tot 4%. Maar afgelopen week daalde het percentage weer naar 2,5%.

NVM

blijft erop wijzen dat het grote tekort op de woningmarkt enkel opgelost wordt door de komende jaren te blijven bouwen. “Juist nu is het belangrijk dat er publiek-private regie komt tussen overheden, bouwbedrijven en financiële instellingen. Bouwen én de transformatie van kantoren naar woningen maar ook winkels die woningen worden. Elk huis telt”, aldus Hoes.

Heb je

verkoopplannen

? Bel, mail of WhatsApp ons, wij vertellen je graag wie wij zijn en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Bron:

NVM

BENIEUWD WAT JE
HUIS WAARD IS?

Bereken hier direct!

Whatsapp ons